CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, October 23, 2010

KESAH TELADAN...

pada zaman dahulu kala~~ si merak dan si gagak adalah kawan rapat..(rasenye sepasang je kot..bkn semua)..semasa berjalan2 di taman tibe2 mereka ternampak cat yang bewane-wani..jadi berkata la c gagak ini.."merak2, jom kite men kaler2, awk kaler bulu saye, saye kaler bulu awak..cantik2, dengan pe;bagai warne"..maka si merak pon bersetuju..gagak mengalerkan bulu si merak dengan pelbagai wane..sehingga merak terasa diri nye sangat cantik..kini giliran si merak mewanekan bulu si gagak..oleh kerana takot si gagak akan kelihatan cantik darinye..maka die menyimbah cat hitam ke seluruh bulu gagak..kini jadi la gagak hitam dan merak yg cantik..

kononnye aku merak
kesah nie sebenarnye same ngan kesah aku..aku pakaikan eyeliner utk cousin aku cecantik..then, turn die lak pakai kan aku eyeliner..mase die pakaikan eyeliner..de la ayat die camnie.."aku terase cam masuk kelas lukisan lak"...dan2 aku tgk..mate aku da cam panda..hahahahaha...
ms nie da lepas lap balik eyeliner and wat sendiri
tapi perbezaan kat cni..si merak tu dengki orgnye..(org ke??)..tapi cousin aku nie lak mmg xreti make-upkan org..huhuhuhu

p/s: jalan cte teladan die same cam dalam buku..tapi ayat nie aku men bubuh je..coz da lupe..kesah dahulu kala la katekan..hehehe




Friday, October 22, 2010

roti bakar bercheese


kini da pukul 9.18 p.m...memalam camnie..best nye if roti tu dapat di bakar dan letak dengan cheese..wow..sedap nye..dengan rangup die..ngan rase lemak cheese die..TERLIUR...roti nie ag sedap bile kite sendiri bakar..jgn la bakar gune toaster..


ag sedap gune pan..coz perasaan nk sangat makan cecept tu ade..mmg berkoba2 la rase nye..huhuhu..if gune toaster, xrase sgt..coz jap je an..xsemua org suke cheese..tapi try la dlu..mane tw tersuke..
aku nk makan gak roti cheese nie mlm nie..xkire jugak...NAKKKKKKKKKKK


seJaraH ari Nie

Hani Rachel Mariam

xyah cari name nie dalam buku sejarah form 4 atau form 5..die nie bukan tokoh malaysia pon..
die cume dak kecik yang selalu dtg umah aku waktu pagi dan balik waktu petang..
name sedap kan..tapi dak yang menyampahkan..bukan pasal ape..manje giler..nk wt camne..da dak kecik an..
nie la dak nye..rupe da cam org jepun..tapi mak bapak pure melayu...pagi2 je da kaco aku tdo..dan2 asyik nangis jer ri nie...tensen aku..seb bek muke comel...
ari nie idop aku penuh dengan tanggisan die..mls aku nk layan..

tepon umah aku lak rosak..geram btul..nk tepon org pon xley..aku call la *100# utk wat komplen..
da abiz wat komplen..lepas sembahyang jumaat tu de org call hpon aku..cakap die akan datang umah utk baiki tepon..

tetibe de mamat sorg nie bagi salam..aku tanye ler an..nk pasti same de die org telekom ke x...ms tny tu aku xnmpk sgt muke die..coz die kat lua an..then bile die masuk tu aku da mule kompius..coz die dak skola aku..dok satu taman ngan aku..mne la aku tw die da jadi dak telekom...tapi yg aku geram..ley lak die panggil aku akak..aiiisshhh..geram kot..xpopuler ke aku ms kat skola..nie yg aku hangin..tapi diam jer ler..mslh nye sampai balik die panggil aku akak..sabo jer la an..asal kan die bahagia..huhuhu

malam raye pertama

kampungku
aku paling suke bile hari raye..lelagi malam raye pertama..mase tu semua sedara mara balik kampong di linggi n.9...yang makin best nye bile malam tu..mule la meeting kami sedara mara yg remaja2 nie..dlu ms kecik tgk mak bapak kite yg meeting sampai pagi..nie kite da remaja, kite lak meeting sampai pagi...

kampung adek aku..huhuhu

kesah bermule...mule satu persatu rahsia dibongkar..mak xpuas ati dengan anak masing2 ler..kire cam terase ngan anak masing2 ler..

kitorg xde la meeting camnie..stoq semua dok bawah..kate rumah kampung..

semua meluahkan..lelagi xpuas ati ngan pasangan idop..seb bek mak aku nie berdiam sahaja tanpa mengeluarkan ape2 perkataan..coz mak aku nie jenis xburoqkan anak depan org len..hehhehehe..

nasihat kat cni adalah..igt la wahai kengkwnku..bahawa berkat allah tu terletak pada berkat ibubapa..maka ikot la cakap ibu bapa kite..

selepas aktiviti meluahkan perasaan itu tamat..mule la kesah kami dibuka satu persatu..menyingkap kembali memori ms kecil..

dlu ms kecil sgt suke men kawen2...pe la yang best nye kawen2 tu pon xtw..hahahaha..de yang jadi mak, de yang jadi bapak..tapi ramai je berebut nk jadi mak..xtw la np..watak utama kot..hahahahhaa...aku lak sentiasa jadi anak..xpenah dapat peluang jadi mak..hahahah..penah skali men kawen2 nie, kusyuk men sampai xsedar de sarang tebuan..till de cousin aku yg kne sengat tebuan..amik kau..ahahahhaa

pastu bile time makan jer mule la berebut tempat nk duduk kat pankin..nk tempat yang hujung skali..sape yg dapat tu mmg hebat ler..hahahhaaha...

de skali tu..cousin2 aku nie datang la dok umah aku..biase ler dak kecik..nakal~~
de skali tu..mak aku xde rumah..ms tu aku dok umah flat..tingkat 17..kat tingkat 16 tu de rumah cine..org cine tu suke tanam kaktus..pastu de batu warne-warni..xtw kenapa la ngan cousin aku nie..jakun kot..ajak la aku ng cousin2 len g kutip batu wane-warni kat pokok kaktus tu..hahahha..pastu cine tu pon dtg komplen kat mak aku..dan2...mak aku balik je..abis kne libas...hahahhaa..yg xtahan tu ade ayat nie ms mak aku pukul.."ampun kan saye mak, saye janji xbuat lagi.."..dramatik btul la..hahahhahahaha

bile igt ayat tu mesti la terigt sape yang mengungkapkan nye..menyebabkan ramai cousin2 aku nie tiru ayat tu bile kene libas..hahahaha..pekataan libas tu sgt hebat bunyinye..tapi xde la teroq mane kne pukul..huhuhu..
kitorg abiskan meeting tu dengan cerita hantu yg berlaku kat dalam kampung..oleh kerana ruang meeting tu adalah di dapur..and ruang masak tu mengunakan jaring..jadi memasing takot..maka..kami masoq tdo..huhuhu

kawan bek or kawan rapat???

kawan baek?? or kawan rapat??

pe meaning antara dua nie??? bagi aku kawan rapat aku adalah org yg slalu de dekat ngan aku..
tapi kalu ikotkan ati nie ramai..dari kwn skola..kawan matrix..dan kawan U...maka ini la kwn rapat aku sampai ke ari nie...

utk kawan skola aku..nie antara kawan bek aku..syud, danie, ida dan azira..antara nye la..yg len tu jgn terasa if name korg xde..huhuhu..
sowi syud!!! curi pic ko..huhuhu

yg syud nie perangai die nie len skit..kire mmg stylo la kot..hahahaha...tapi ayu gitu...aku ngan syud nie mmg punyai minat yg same..mngambil pic..tp now..die da bz..nk sentuh kamera pon susah..cian kamera ko syud..lame xdibelai oleh ko..

cun deh hadani..

danie lak..die nie mmg kuat dalam hal makan memakan..dan otak die nie mmg weng..ape yg aku pikirkan die juga akan pikirkan mende yg same..bile kami berdua..kami kuat berimiginasi..hahahaha..bahaya~~~

yang ida ngan azira nie ag la..cakap semua xley pakai..kawan wt aku tegelak..dengan ida nie de satu cte mase kat skola yg xley nk dilupekan..cte die camnie :
ida..muke ko nie ok la...hahahhahaha

pada suatu hari semasa kelas agama blom bermula..kelas agama nie gabungan 2 klas..iaitu tingkatan 2 mulia dan 2 kemas...datang la seorg ustaz dan berkata "ini kelas 2 mulia + 2 kelas ke??", dengan pantas dan bermuke slumbernye ida menjawab "x, kat belah sane.." ayatnye lebih kurang camnie la..hahaha..maka, ustaz tu pon pergi la mencari klas yg patut die masuk..da la klas agama nie tingkat 3..xpasal2 ustaz tu turun sampai bawah utk cari klas agama kitorg...cian ustaz tu..nampak sgt kenakalan ida nie...ish3..

 ngan azira nie lak..if kua ngan die berdua..kompem la buat org pandang..coz mmg xley nk jalan ngan betul...coz asyik nk ketawa je..ketawa pasal pe?? hurm..tu aku kurang pasti...ag pon an..if zaman skola aku ngan azira nie xde la rapat sgt..coz minah nie ganaz..aku ayuuuuuuuuu..huhuhuhuhu...last kua ngan die sebln b4 pose...azira..yok kua same t yer...ko blanje aku ag la..hahahahhahaa

fadzil..sowi amik pic without permission..

tambah ag sorg..pic kwn rapat aku ms kat matrix..ms kat matrix..kire mamat nie la plg HOTSSSSS..huhuhuhuhu..cte pasal mamat nie xbyk?? coz xmenarik pon die nie..hahahahhahaaha

paah
 paah lak satu matrix ngan aku and satu UPM..tapi an..aku xtaw camne kitorg ley jadi rapat..coz kat matrix xde la rapat mane..pelik an?? tapi nk wt camne...penuh dengan misteri..tapi sampai skrg die la tw semua pekembangan aku..huhuhuhu..aku pon tw pekembangan die..dari segi badan?? dan juge len2..hahahhaa
cewah..ayu2nye anak dare bertiga nie...huhuhu

bile kat UPM..saye paling rapat dengan dua org minah nie..seorg bername nabilah dan sorg lagi aishah..mereka nie nmpk muke cam baek je an..sebenarnye sempoi jerrrr...

hahahaha... ini la kawan2 bek aku..dengan mngenal diorg nie banyak mende yg aku blaja..xkire dari segi pe..aku sangat sayang kwn2 aku..

tapi an..kwn aku paling rapat..dari aku kecik sampai aku besar..gado sepak terajang ke, gumbira bersama..kekadang sakit ati...huhuhu..semua la..ini lah die..
pic di kampong..melaka
adek pompan aku..akak aku..dan juga adek laki aku..huhuhu..walopon slalu bergado tapi kami nie bley kire happening ler...huhuhuhuhu

sesiapa yg aku xbubuh tu jgn kecik ati..bukan pe..tenet nie lembab giler..bile la malaysia nk upgradekan talian tenet kite cam kat singapore..huhuhu..



Thursday, October 21, 2010

oleh kerana KINDER BUENO


tengok je kinder bueno nie mesti terliur..harga dalam 4 hengget 50 sen..de satu hari tu..aku punye la teringin nk makan kinder bueno..da sebulan kot xdapat...kire mengidam la nie..then kakak kesayangan aku nie lak..baek ati..die pon g la belikan kinder bueno..satu utk aku..satu utk die..ag satu bagi bapak aku..coz sejak tua2 nie..bapak aku suke lak makan kinder bueno..huhuhu..

then..aku igt nk g wt keje dlu la..aku pon letak la kat dalam laci..ms yg same..adek laki aku sorg nie nk g skola da..lepas sepuluh minit aku letak..mase yg same adek aku g skola..aku check balik kinder bueno aku hilang..aku punye la call akak aku tny same de die amik ke x..then aku tny la sesape..mmg nk nangis gak la..akhirnye aku menangis..semate2 kinder bueno..hahahahaha..klaka kot..then mak aku tgk aku nangis..mak aku ajak la cousin aku g beli kinder bueno baru utk aku...sampai skrg pekara nie jadi bahan kat umah aku..huhuhu..klaka bile igt2 balik..menangis kerana kinder bueno..hahahha..xley bla la an...

dengan ini...thanx aku ucapkan kepada adek pompan aku yg belikan aku kinder bueno dari langkawi satu kotak..walopon aku makan satu pack jer...huhuhu..

Zapin tenglu

zapin tenglu nie asalnye dari mersing johor...
zapin tenglu nie de 3..zapin tenglu pak akop, mak usu dan pak othman..
huhuhu..jgn xtw..tarian zapin nie asalnye dari negara arab..pasal tu kebnykkan muzik zapin adalah muzik ketuhanan..cam zapin tenglu dalam video nie..lagu na'am saidi..iaitu lagu zikir..
video

dalam video nie..salah seorg penarinye adalah aku..huhuhuhuhu...
kitorg semua pada mulenye mmg xreti menari..
mmg keras la...tapi bile da di latih oleh seorg jejaka nsem yg bernama narry atau nazri..
kami boleh menari..seyes cakap..rase best sgt ms menjalani latihan..lelagi ngan narry..
sgt supportive...
terigt..ms latihan nie di jalankan..de yg da give up..de gak yg menangis..al-maklum la xreti nari..
huhuhuhu..dengan test nye ag...nk bahagi masa ag..
tapi sem tu gak aku dapat pointer tinggi...bukan aku jer..kebykkan penari..nie semua coz de sokongan dari jurulatih jua..huhuhu


video

aku upload video nie bukan pasal pe..aku nk tunjuk kat korg, org yg aja aku nari..nie la die..bukan scha..tapi sebelah scha tu..narry...huhuhu..sanggop aku mencari semula video nie..huhuhu..rindu lak kat die..hurm..rindu kat mulut celuparrrrr die..huhuhuhu

Zaman Skola

nie lak contoh vidoe cam yg penah awk bawak utk wt liputan..cewah~~
cam wartawan bebtul lak an..
ni la camera digital pertama aku pegang..


dlu ms aku kat skola menengah, aku suke join kelab kewartawanan dan penyiaran (KKWP)..best..dapat pegang video cam yg besar tu..dapat pakai vest..mmg ala2 wartawan la..dan slalu dapat perhatian..then mule pegang camera digital..ms tu camera digital tu baru je nek..kire hebat la sape yg ade nie..huhuhu...banyak tempat gak la kitorg dapat wat liputan..cikgu yg jadi penasihat kitorg cikgu rozman..hahaha..igt balik cikgu nie..hurm..xley nk cakap pe da..bia la rahsia..hahahahhaa..cume kami di KKWP je tw..hahaha..sungguh pon cam tu..cikgu tu la yg aja kitorg camne nk buat documentasi, camne nk edit, camne nk memberanikan diri dengan slumber berdepan semua org..camne nk interview org...mmg hebat la an..mende nie semua kitorg blaja mase skola dlu..


bile aku masuk matrix..mende nie smua da kne tinggal...cedeh..then bile masuk U ag la..mmg xde sape yg same minat ngan aku..huhuhu... n now..try mule balik dari awl..coz byk yg da lupe..nway sangat suke skola saye dlu..huhuhu


Monday, October 18, 2010

hari konvo aku..10.10.10



10.10.10 tarikh nie ramai giler wt majlis kawen..kebetulan..tarikh nie tarikh aku konvo..tapi rush jugak la an..coz de 3 majlis kawen..


pic2 nie akak aku yg snap..kate nye b4 tu..'aku xtw amik pic la..'
then aku ajar la die..hahaha..ini la hasilnye...

pic2 tambahan...

1/500s  F5.6  0.00EV  ISO:180  55.0mm


1/250s  F8.0  0.00EV  ISO:100  38.0mm

paah konvo

1/320s  F6.3  0.00EV  ISO:100  40.0mm
pic nie aku snap sndiri..n need some komen..huhuhu

1st tym

TOLONG AKU!!!!!!!!!!!!


nampak sgt aku nie bute blog...hahahaha..da bekurun aku buat blog..tapi till now xreti nk gune...pape hal pon..korag..tolong la ajar aku yer...huhuhuhu..ari nie aku cume dok rumah and xbuat pe pon..yang pasti mengedit pic-pic yang telah aku amik..edit sesikit je..maklum la..baru blaja...hahaha..software adobe xamik2 ag dari syud..huhuhu...pape hal pon cam ok jer kot bagi aku..huhuhu