CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, October 30, 2010

KENANGAN BERSAMA JAGUNG MS SEM 1

petang tadi aku g dapor..busan dok umah..aku geledah la dapor umah aku..cari pe yang ade utk dikunyah..xde pape..then aku check kat meja makan..thaaannaaaaa!!!!!! ade JAGUNG REBUS...tapi satu je..aku potong la 4..ye r..kang makan xhengat org..xmerase lak adek2 aku..cewah~~ tetibe teringt adek..xley bla...


sambil aku makan jagug nie..teringt kat kenangan mase aku 1st dlu..de field work kat sg. congkak..3 ari penuh dengan aktiviti amali kitorg..ari kedua tu..lepas abis aktiviti..petang tu rehat2 la kat pondok makan tu..

tetgh lepak..memule de buah langsat..makan la..da abis buah langsang..datang lak jagung rebus..giler banyak..cube bayangkan..kitorg de 66 org..tapi xsemua lepak skali..dak2 cine jarang la amik port..aku je ley makan 5 biji jagung rebus..xgiler?? tapi mmg banyak la..sambil makan sambil gelak..hahahaha..sangat hepping la..satu kos bergabung an..ag pon ms tu kenal pon xrapat sgt..jadi kat cni la jadi makin rapat..bercerita sambil makan buah jagung yang sedap..


xcukup abis mkn ngan buah jagung..sampai buah cempedak..MySpace ms tu da give-up..xsanggop ak..yang best ngan field work kitorg..kitorg cume bayar rm10 je utk amali tersebut..tapi makanan kitorg dapat more than rm10 kot..tapi makanan xde la rupe hotel 5 bintang..coz kate field work..dok pon dalam pondok..jadi..makanan ala2 kampong ler..huhuhu..

tapi kenangan tu sangat indah..yg sedih nye..aku xdapat upload pic ms tu..coz aku nye lappy baru kne fomat..pic2 kat dalam hard disk kwn aku..sob2..sedih~~~


sangat suke iklan nie..

iklan american tourister bag..yang wane pink tu..memule igt pe la yang die cube sampaikan dalam iklan nie..tapi lame2 tgk..music die sgt memikat ati aku..bukan ati aku je..ati akak aku skali..beg tu pon cun gak..wane pink die bukan pink yang mengelikan..tapi nice la..

untuk korg..aku cari iklan nie kat youtube..susah gak nk mencari..tapi akhirnye jumpe jugak..take a look..

video

comelkan iklan nie?? cam harmoni je..sangat suke...care diorg lari..ngan music tu..masuk sungguh..cam tgk cte Charlie and the coklat  factory pon de..huhuhuhu


tempat yg aku nk g sgt..

kalu di beri peluang..aku nk g melancong kat tasik plitvice, Croatia




sangat cantik tasik ini dengan keindahan alam semula jadi..ini di antara tempat pelancongan tertua di europe..kalu dari keindahan alam jer da membuatkan ati aku tertarik utk ke sane..

aku gak nk tengok sinaran aurora..yang selalunye berlaku di kawasan kutub ataupon sejuk seperti alaska iaitu hujung amereka utara..aurora nie sebenarnya terjadi disebabkan tidakbalas megnetic di lapisan ionosfer..iaitu lapisan langit dan menyebabkan tejadinya corak berwarna warni di langit..


dan aku mmg nk g dubai..n tinggal di hotel 5 bintang kat sane..


wow..banyaknye duet di perlukan utk melakukan mende nie semua..dapat ke?? cmni aku kne kawen ngan org kaye..baru ley dapat mende nie semua..hahahhahaa...


CERITA YANG MEMBUATKAN AKU MENITISKAN AIR MATA

Aku dah kawin skarang

Aku dah kawin skarang. Bini aku memang baik sangat2. Tapi dia x seperti yang aku expect masa kami belom kawin dulu. Masa belom kawin, aku tengok dia memang sorang yang pendiam je, jarang gile cakap ngan laki. Member2 mmg puji la cara dia. So memang susah jugak aku nak cuba tegur dia masa tu.. segan dowh. Memang obvious lah kalau aku tegur. Tapi aku suka dia macam tu, so xde la cemburu sangat sebab dia jarang borak2 ngan laki..

Cantik? Memang la, kalu x aku comfirm x sangkut punyer. Haha. Cantik pada mata aku la. Member2 pon ade yang cube usha. Sori le dia nak layan. Haha. Memang market. Last2 aku yang dapat, memang rasa bangga giler. hehe..

Eh, dok ngumpat2 pasal dia, lupa lak nak kasi tau nama. Nama panggilan dia Ara. Nama betol dirahsiakan.  Hoho..

Aku usha cara yang leklok la, gi jumpa bapak dia dluu. gentlemen beb! Slow talk ngan bapak dia. Err, bapak dia nama Marzuki.. Bapak dia ni jenis sound direct rupenyer.. Pergh, mmg kena kutuk kaw2 la gua. Sebabnya, bila dia tanya kenal x anak dia? Gua cakap x sgt. Bapak dia tanya lagi, nape nak kawin ngan anak dia? Gua cakap sebab minat. Minat sebab ape? Gua cakap x tau.. Habis kalu x dapat anak dia? Gua cakap nak jugak! Bapak dia sound la, “ko ni, cane ko nak kawin ngan org yang ko x kenal? Gua jawab, lepas kawin la saya kenal dia pakcik.. pastu sengih2.. pastu bapak dia diam.

Masa tu rasa down gile. Bapak dia cam tolak mentah-mentah je proposal aku.. Ke dia saja nak uji kehebatan cinta aku?? Huhu.. Time tu aku dh terpikir nak usha calon lain je. Aku memang ade lagi sorang yang aku suke. Haa yang ni gua memang kamceng giler. Yang ni pulak nama dia Ika. Gua memang selasi lah ngan minah ni. Haha.. Tapi last2 orang lain gak yang gua pinang.

Hari keputusan proposal aku akhirnya tiba. Kputusannya.. jeng3.. x spt yang aku jangka. Haha. Aku ingat kena reject, satgi family diorang terima. Warghh happy giler. Alhamdulillah. So, memang sah la takde jodoh aku ngan Ika. Time aku bgtau Ika aku nak kawin, dia accept je. Kejam gile aku. Dia kata semoga aku bahagia.. lepas tu kami dah x jumpa.

Lepas akad nikah, kompemlah aku sebagai laki Ara. Happynye aku Tuhan je tau.. kat rumah.. dia macam biasa, cool je.. Tapi cool semacam la pulak. Sepatah aku tanya, setengah patah dia jawab. Kalu aku x buka mulut, memang x berbunyilah rumah kitorang.

Ara taklah ‘bisu’ sangat. Kadang2 dia bersuara gak.. Tapi bagi aku yang jenis suka cakap banyak ni, Ara bukan jenis yang boleh bawak borak sangat. Bila aku cakap pasal something, dia macam blur... Macam x supportive sangat. Last2 aku dah malas nak borak.. oh boringnye..  Yang dia tahu cuma tunjuk baris gigi dia ja.. sengih. Cam yg aku buat kt bapak dia dulu. Psycho seyh..

Nak jadik lagi tensen, aku ni jenis perokok sederhana tegar gak la. Tapi bini aku pulak mmg cam fobia giler ngan asap rokok. Bau nafas aku yg bersisa rokok pon, dia mesti batok.. x bau rokok pon dia dah selalu batok. Uhuk3 gitu.. Sebab sayang bini, makin lama makin kurang aku merokok..  kalu gian sangat pon aku merokok time kat ofis je.

Bini aku keje hospital, bahagian obat-obatan.. Aku lak xleh bau ubat, mesti pening kelapa.. Hari2 aku yang hantar, ambik dia gi spital. Time ambik dia balik, mmg hari2 lah baju dia bau obat dalam kete. So aku akan slalu bukak tingkap, nyaman sket..

Ada satu hari tu, masa hujan lebat. Xleh bukak tingkap kete, aku dah mmg pening-pening lalat dah.. Bau ubat.. Dengan poor visibility lg, kami accident! Langgar bontot kete orang depan. Kat spital, doktor kata bini aku keguguran akibat kemalangan tu. Hah??

Rupanya dia mengandung dua bulan.. Ara sendiri pon x tahu.. Ya Allah!!

Lepas kejadian tu aku terus suruh Ara benti keje. Dok rumah je.. Aku dah korbankan rokok aku, so dia kena korbankan keje dia. Aku dah x tahan bau ubat!! Aku sorang keje dah cukup sara idup kami!

Dekat setahun kami kawin, Ika tiba2 datang, dia kata masih sayang kat aku, nak aku ambik dia jadik bini no. 2.. Dia sanggup..

Alamak ni dah angau betol.. Padahal aku baru je kawin. Mungkin Ika yakin yang kami sangat serasi dan saling memahami, so dia berani propose kat aku. Then aku teros terang je la, aku cakap kat dia, yes aku memang x kamceng mane ngan bini aku skarang.. And banyak benda yang kami xde persamaan. Ara memang x banyak bercakap. Kalu aku cube buat lawak, dia macam x tangkap je. Sedih tol.. X pandai nak borak. Kalu jumpa member2 aku lagi le dia sunyi sepi. Dah le hari-hari dia suka masak benda yang sama.. Jarang la dapat makan yang lain sket. Kcuali makan luar. Itu pun dia akan order benda sama je.. Haha macam tu la bini aku.. Lucu lak..

Tapi kami masih cuba memahami hati budi masing2.. Aku cuba biasakan diri ngan bau ubat2 kat baju2 Ara dulu, cuba brenti merokok waktu awal2 kawin dulu.. Ara plak dh x keje, dah cuba belajar masak benda2 lain (jarang la menjadi).. Aku bagitau Ika, rumah tangga kami bahagia. Aku xleh menduakan dia.. Aku memang sayangkan dia. Ika terpaksa terima hakikat tu. Itu mmg last kami jumpa.

Kini, kami dapat rezeki sorang anak, dah besau, dekat 4 tahon la.. tp dah pandai mengaji sket2. Semua berkat kerajinan bini aku. Bab2 agama, mengaji sume dia mmg bagus. Anak aku Hafiz, memang dia train elok2 ngaji alQuran.. Alhamdulillah, semoga esok2 dia jadik anak yang soleh. Bagi aku itu la investment yang sangat2 menguntungkan!

Tapi sebenarnya dalam tempoh tu, kami x seperti pasangan yang lain, kot. Makin hari aku makin bosan ngan rumah tangga kami. Ara memang suka menyepi, jarang borak panjang2. Aku pulak suka keluar lepak ngan kawan2. Makin lama makin jarang aku duduk rumah. Lewat malam baru balik, bini dah tido. Esoknya pagi2 aku dh kena gi keje.. Dalam tempoh tu jugak, aku sebenarnya asyik keluar dengan sorang ofismate aku. Nama dia Lisa. Budak baru kat ofis aku.. Berbekalkan muka yang agak ade market ni, dia macam sangkut lak kat aku. So dialah yang slalu aku ajak kluar malam, teman aku borak2, kadang2 sampai pagi!

Aku sedar aku seolah2 mempergunakan dia untuk hiburkan hati aku.. Teringin nak kawin ngan dia, takot kecik hati si Ara pulak.. Dengan Lisa la tempat aku luahkan perasaan, kadang2 gadoh, kadang dia tercarut2 siap kat aku. Pastu minta maaf, dia kata tersasul.. Tapi aku mmg terhibur bila dok ngan Lisa. Bini aku kat rumah, dengan anak aku jarang sangat aku luangkan masa..

Ara sedar akan perubahan aku dari hari ke hari. Dia mula sedar aku ada pompuan lain. Satu hari dia bagitahu, dia izinkan kalu aku nak kawin lagi, tapi mesti dengan wanita yang elok2, sebab dia tak mahu pelajaran Hafiz terganggu. Aku pelik, apa kaitan??

Dan aku terfikir, Lisa tu wanita yang elok ke? Pakaian hari2 kompem ketat, make up kat muka 2 inci macam xleh kena air, x ambik air semayang ke? X semayang ke? Ke cuti sepanjang tahon?!

So aku postpone dulu hajat nak kawin ngan Lisa. Terfikir lepas kawin boleh nasihat kot sikit2, tapi time bencinta pon asyik lawan ape aku cakap. So sad!..

Ketika perkahwinan aku ngan Ara mencecah 4 tahun dulu, rumahtangga kami ditimpa dugaan yang maha besar. Ara mula jatoh sakit, batuk dia makin teruk, akhirnya masuk hospital. Dan saat itulah baru aku diberitahu, Ara mengidap penyakit barah tekak. Ya Allah!!

Doktor bagitau, Ara dah lama senarnya kena barah tu, penyakit yang akan buat dia slalu batuk, dan trpaksa menahan sakit bila bercakap! Aku rasa bagai kena tusuk dengan anak panah yang tumpul bila dengar benda tu!! Patut la Ara jarang sangat bercakap. Kenapa dia x bagitau aku??

Doc tu cakap lagi, penyakit tu makin lama makin teruk, dan bagi effect kat jantung. Sebab pernafasan dia selalu kurang dari sepatutnya. So jantung jadi lemah.. So itulah yang menyebabkan Ara jatuh sakit. Jantung dia skarang makin rosak akibat barah tu.

Jadi camane dia boleh ajar anak aku mengaji? Doktor tu bagitau, memang ada ubat utk diminum sebagai pelincir dalam tekak. Tapi hanya kurangkan rasa sakit, dan ia bertahan kejap je.. Tapi Ara x boleh selalu minum sebab ubat tu sangat mahal!!

Aku buntu..

Masa tulah baru aku terfikir, kami x penah bertikah lidah, x penah gado.. Mgkin itu hikmah dia.. Tapi aku x sedar selama ni.. Aku asyik tinggalkan dia, bergembira dengan pompuan lain.. Dia pula sanggup tanggung derita setiap kali perlu menjawab pertanyaan aku. Dan x penah luahkan derita kat aku..

Jantung Ara dah lemah sangat, doktor kata mungkin Ara x dapat bertahan lama.. Aku menangis depan doktor tu puas2, wlapun doktor pompuan. Aku dh x kisah. Aku menyesal dgn cara aku layan Ara selama ni.

Dia dah bagi aku macam2, jaga makan minum, pakaian aku, ajar anak kami mengaji, mmg x penah lawan apa aku cakap, apa aku suruh..

Aku suruh dia benti keje dulu, dia ikut. Walaupon kat rumah dia tetap baca buku pasal ubat-ubatan! Dia minat sangat dengan keje dia.. Maafkan abang Ara..

Bila balik rumah nak mandi kejap, aku sempat tengok balik kenangan2 kami.. Aku belek2, terjumpa kotak hantaran masa kami kawin dulu. Ada satu kotak jam, jam yang aku pakai sekarang.. Aku terkejut bila ada sehelai kertas dalam tu. Mula2 ingat kertas resit, tapi rupanya sepucuk surat!

1 Julai 2007,

Buat suami yang baru kupunya,

Terima kasih kerana menawarkan cintamu,
Yang ku tunggu-tunggu sejak kita mula bertemu dulu,
Ku juga benar-benar cinta padamu,
Dan kumenangis bila dirimu melamarku

Buat suamiku yang baru kupunya,

Luaranku mungkin nampak sempurna,
Luaranku mungkin ramai yang terpesona,
Tapi diriku bukanlah sesempurna abang sangka,
Kerna suaraku bukan kepunyaan kita

Buat suamiku yang baru kupunya,

Andai abang ingin melihat Ara ketawa,
Ara hanya mampu tersenyum pada abang,
Andai abang mahu Ara berjenaka,
Mungkin Ara kan menangis dibahu abang,

Kerana Ara tak mampu berbica,
Seperti orang lain berbicara,
Kerana Ara tak mampu ketawa,
Seperti orang lain ketawa

Jika membaca surat ini akan meleburkan cinta abang,
Ara pasrah dan relakan abang menjauhi,
Jika membaca surat ini Ara tetap dihati abang,
Ara sujud sejuta syukur pada Ilahi..

Yang benar,
Isteri yang menyanjungmu.

*Ara selitkan surat ini dalam kotak jam abang, semoga abang mudah terlihat surat ini..


Berderai lagi airmata jantan aku. Kenapa aku x terbaca surat ni 4 tahun dulu? Kenapa aku x tahu penderitaan Ara awal2 dulu? Kenapa baru sekarang?

4 tahun usia perkahwinan kami, Ara beri aku segala2nya.. dan paling penting dia bagi seorang anak yang comel dan bijak. Tapi apa yang pernah aku beri kat Ara?

Mulai saat tu aku jaga Ara sepenuh hati. Hari-hari memang keje ulang alik hospital. Masuk ofis pon kjap2. Anak aku bagi kakak Ara yang jaga. Masa tu aku dah serabai giler. Sangat x terurus. Baru aku sedar pentingnya Ara dalam hidup aku.

Dalam keadaan Ara yang agak lemah, aku minta kebenaran doktor untuk bawa dia melancong. Aku nak temani dia puas2. Aku nak bahagiakan dia dalam sisa2 hayat dia. Biar dia terlupa akan derita dia. Saat itu dia menangis kat bahu aku. Sejak dia sakit kami hanya berbalas tulisan kat kertas.. dan kertas2 tu aku kan simpan sampai bila2.

Dia tulis dia x menyesal kawin dengan aku. Dia tulis sangat bahagia hidup dengan aku. Siap cuba lukis gambar orang senyum.. haha.. Ya Allah hari2 itu kami sangat bahagia. Namun Ara dah makin lemah. Aku dah x mampu tengok dia derita. Setiap kali dia nak tarik nafas, sangatlah azab pada aku melihatnya.

“Ya Allah, jika Kau masih panjangkan hayat isteriku, Kau berilah aku separuh kesengsaraannya, biar kurang kesensaraannya Ya Allah.. Tapi jika hanya kematian yang dapat mematikan sengsara isteriku, aku redha Ya Allah..”

Aku x tahu apa lagi boleh aku buat.. Aku bacakan Yaasin ditelinganya berulang-ulang, biarkan anak kami dipangkuan memeluk-meluk ibunya..

Akhirnya Tuhan menjemputnya kembali. Aku pasrah. Kesedihanku terubat bila kulihat dia pergi dengan tenang. Sempat kuajarkan Syahadah.. dan dahinya berpeluh jernih. Lalu kukucup buat kali terakhir..

Kini, hmpir 5 tahun prkawinan kami, tinggal aku dengan Hafiz, dengan helaian2 tulisan terakhir Ara..

(T.T)


p/s:
ok,, emm.. dh bnyk dh tnya, dh bnyk kali sye jwb sblom ni.. ingin sy maklumkan skali lg, ini bukan citer betol.. (trus x sedih..) sekadar imaginary story. trima kasih kerana 'like' dan 'share'.. x berniat brbohong. sy sndiri pon budak lg, blom kawin haha. sy main tulis je ni.. huhu.. (30 oktober 2010, 12.33am)

DIKARANG OLEH  http://www.facebook.com/profile.php?id=1460687846 

 



Friday, October 29, 2010

biodata = resume

zaman aku dlu de ag gune biodata2 nie..
if minat je kat someone tu..mesti nk biodata..jadi g la dengan tesimpuh malu mintak biodata kat laki or minah yang kite minat tu..
lagi xley bla..siap de makanan kegemaran..minuman kegemaran..utk jawapan nie slalu bg..yang halal..xpon masakan mak..tu r jawapan femes..artis yang disukai..kenangan pahit..kenangan manis..tidak dilupekan..yang akhir skali..kne letak ucapan..tang nie da rupe cam artis la plak an..nk ucapan yang xley bla..nk hebat je an..

kalu ikot turutan..
name: nor munirah binti andullah

name timangan: moon

umo: 22 thn

tarikh lahir: 9 julai 1988

tempat lahir: hospital bersalin kuala lumpur

hobi: melukis..mewarna..yang penting..mengumpul stam..huhuu(mase tu xde MELAYARI TENET, men FUTSAL)

cita-cita: doktor, peguam, askar, jururawat, cikgu

makanan kegemaran: nasi ayam, nasi goreng, nasi lemak (mne de stick, spegeti)

minuman kegemarah: milo ais, fresh oren (dlu mne de pink guava)

kenangan pahit: jatuh basikal, jatuh longkang..segala jatuh la..

kenangan manis: kenangan manis pon de gak jatuh..jatuh cinta..manis ke?? hahahaha

ucapan: semoga berjaya dalam hidup..(comman kan..)


tapi skrg mane men biodata2 nie..tapi bile mintak keje still de an..dalam resume tu biodata kite la an..but cume in formal la an..siap bubuh no tepon..n bagai la..jadi if skrg nie..sape bekenan ngan laki or pompan..pe ag..mintak la resume..
nmpak la standard..hahahhahaa

Thursday, October 28, 2010

CANTINYE LAKI, HEBATNYE WANITA

Nak tahu dimana Kecantikan Lelaki????

Kecantikan seorang lelaki bukan kepada rupa fizikal tetapi pada murni rohani. Lelaki yang cantik adalah:-

1) Lelaki yang mampu mengalirkan air mata untuk ingatan.

2) Lelaki yang sedia menerima segala teguran.

3) Lelaki yang memberi madu, setelah menerima racun.

4) Lelaki yang tenang dan lapang dada.

5) Lelaki yang sentiasa berbaik sangka.

6) Lelaki yang tak pernah putus asa.

Kecantikan lelaki berdiri di atas kemuliaan hati. Seluruh kecantikan yang ada pada Nabi Muhammad adalah kecantikan yang sempurna seorang lelaki…

Dan dimana Kegagahan Wanita???

Kegagahan seorang wanita bukan kepada pejal otot badan, tetapi pada kekuatan perasaan. Perempuan yang gagah adalah:-

1) Perempuan yang tahan menerima sebuah kehilangan.

2) Perempuan yang tidak takut pada kemiskinan.

3) Perempuan yang tabah menanggung kerinduan setelah ditinggalkan.

4) Perempuan yang tidak meminta-minta agar di penuhi segala keinginan.

Kegagahan perempuan berdiri di atas teguh iman. Seluruh kegagahan yang ada pada Khadijah adalah kegagahan sempurna bagi seorang perempuan.

Sabda Rasulullah SAW:

“Sebarkanlah ajaranku walaupun satu ayat ”

Surah Al-Ahzab : Ayat 71

“Nescaya Allah memperbaiki bagimu amalan-amalanmu dan mengampuni bagimu dosa-dosamu. Dan barangsiapa mentaati Allah dan Rasul-Nya, maka sesungguhnya ia telah mendapat kemenangan yang besar.”

 

diambil dari fb..dont know hasil karya sape..tapi saye ingin berkongsi..


not in mood


rase geram..
namun xley nk luahkan..

dan xmungkin ade org akan paham..

percaye la sgt die..

xtw kat belakang die da wt pe..

if aku bgtw la an..mmg xkan dapat idop bebas da die nie..

maka, dok rumah rupe aku la jawabnye..

tapi pe ley wat??

de org nk kesah dengan cte aku??

hurm..ke aku yang jeles???

huhuhuhu..ntah la..cam terserlah sindrom anak kedua lak..hahahhaha

Wednesday, October 27, 2010

SinDrom ANAK ke 2

dlu la an..aku xpenah dengar pasal sindrom anak kedua nie..yg aku tw pasal sindrom2 nie..ialah sindrom down..coz tengok je ley tw org tu sindrom down ke x..tapi sindrom anak kedua nie xley tgk..die kne memahami..

aku pon anak kedua..tapi if g umah sedara mara yang lame xjumpe or kwn family..semua igt aku anak sulang..padahal aku la plg kecik anta siblings aku..

if dari persenaliti aku yang ley dikaitkan dengan sindrom anak kedua nie..anak kedua nie suke ikot kepala sendiri..lantak la pi cakap org..dari sudut fashion, beli barang or wat keputusan..bagi die, die tw pe yang die wt..

anak kedua juga sorg yg degil..if die cakap die xnk..xnk la..die xkan ikot cakap org len..event mende yg die buat tu salah..tapi die mampu ag berpikir secara rasional..

anak kedua nie gak nampak lebih matang dari anak pertama coz setiap ape yang di pelajari dalam idop die akan cube memahami ape hikmah di sebalik kejadian tersebut..kebanyakkan anak pertama tidak memahami keadaan ini..maka anak pertama kelihatan keanak2kan sedikit..

jika diwat perbandingan dari segi gejala sosial..anak kedua nie lebih pandai mengawal diri dari yang pertama..tapi bukan semua anak kedua dapat mengawal diri kerana ini lebih pada didikan ibubapa..

zaman dahulu, sindrom anak kedua tidak disedari kerana didikan yang diberi oleh ibubapa kepada anak2 mereka adalah jenis..1 kumpulan di anggap satu..dimana, sorg buat silap semua kne marah..jadi di sini ada sikap igt mengingati..

tapi zaman sekarang jika seorg buat silap..yg bersalah itu shj akan dimarah..ini dipanggil sistem keadilan..hhahaa..adil ka??

itu yang sidrom yang terapat dalam diri aku..yang len aku xpasti...


PERANGAI BERLAINAN SEMASA SHOPPING

shopping..shopping..shooping..xde kje len pompan nie..asyik shopping je..
abis tu nk wt pe?? da tu siaft wanita..tapi if kite tgk..laki zaman skrg nie pon kuat shopping..de yang ag hebat shopping die dari pompan..

tadi aku teman akak aku g bli hp..dari situ aku dapat perhatian sesuatu..if someone nk beli barang, tindakkan mereka berlaenan..

de org yang bile nk beli barang..die memerlukan someone utk sokong die bahawa barang itu cantik..diperlukan..or anything la..asal menggalakkan die membeli..

de plak yang if nk bli barang..die xkesah pe org cakap..yang penting die nk barang tu..xkesah la barang tu keperluan or keinginan..

de lak yang bile org puji or kritik barang yang die nk beli tu..maka die rase barang tu xdi perlukan..coz die xsuke dengan pujian and die rase pujian tu menjatuhkan die..

de plak manusia yang xkan beli pape bile g shopping pd waktu sale..bukan kerana pe..coz ms tu die keliru nk wt pilihan..utk xnk wt pelihan yang salah..maka die xkan membelanjekan duet die utk pape barang pon..xkesah la rm10 pon tidak..hahahaha


aku senaraikan 4 jenis manusia je..tapi sebenarnye sgt banyak..tapi kebanyakkan pompan zaman skrg mangse fashion..kite perlu up to date..tapi jgn jadi mangsa fashion..huhuhu..

camne lak perangai korg mase korg shpping??


Tuesday, October 26, 2010

sang kancil VS sang buaya

teringat zaman kekanak kite dlu..cte nie la slalu dibaca utk kite..sampai jawab exam pun kua cte nie...huhuhu

Pada zaman dahulu Sang Kancil adalah merupakan binatang yang paling cerdik di dalam hutan. Banyak binatang-binatang di dalam hutan datang kepadanya untuk meminta pertolongan apabila mereka menghadapi masalah. Walaupun ia menjadi tempat tumpuan binatang- binatang di dalam hutan, tetapi ia tidak menunjukkan sikap yang sombong malah sedia membantu pada bila-bila masa saja.

Suatu hari Sang Kancil berjalan-jalan di dalam hutan untuk mencari makanan. Oleh kerana makanan di sekitar kawasan kediaman telah berkurangan Sang Kancil bercadang untuk mencari di luar kawasan kediamannya. Cuaca pada hari tersebut sangat panas, menyebabkan Sang Kancil berasa dahaga kerana terlalu lama berjalan, lalu ia berusaha mencari sungai yang berdekatan. Setelah meredah hutan akhirnya kancil berjumpa dengan sebatang sungai yang sangat jernih airnya. Tanpa membuang masa Sang Kancil terus minum dengan sepuas-puasnya. Kedinginan air sungai tersebut telah menghilangkan rasa dahaga Sang Kancil.
Kancil terus berjalan-jalan menyusuri tebing sungai, apabila terasa penat ia berehat sebentar di bawah pohon beringin yang sangat rendang di sekitar kawasan tersebut. Kancil berkata didalam hatinya “Aku mesti bersabar jika ingin mendapat makanan yang lazat-lazat”. Setelah kepenatannya hilang, Sang Kancil menyusuri tebing sungai tersebut sambil memakan dedaun kegemarannya yang terdapat disekitarnya. Apabila tiba di satu kawasan yang agak lapang, Sang Kancil terpandang kebun buah-buahan yang sedang masak ranum di seberang sungai.”Alangkah enaknya jika aku dapat menyeberangi sungai ini dan dapat menikmati buah-buahan tersebut” fikir Sang Kancil.

Sang Kancil terus berfikir mencari akal bagaimana untuk menyeberangi sungai yang sangat dalam lagi deras arusnya. Tiba-tiba Sang Kacil terpandang Sang Buaya yang sedang asyik berjemur di tebing sungai. Sudah menjadi kebiasaan buaya apabila hari panas ia suka berjemur untuk mendapat cahaya matahari.Tanpa berlengah-lengah lagi kancil terus menghampiri buaya yang sedang berjemur lalu berkata ” Hai sabahatku Sang Buaya, apa khabar kamu pada hari ini?” buaya yang sedang asyik menikmati cahaya matahari terus membuka mata dan didapati sang kancil yang menegurnya tadi “Khabar baik sahabatku Sang Kancil” sambung buaya lagi “Apakah yang menyebabkan kamu datang ke mari?” jawab Sang Kancil “Aku membawa khabar gembira untuk kamu” mendengar kata-kata Sang Kacil, Sang Buaya tidak sabar lagi ingin mendengar khabar yang dibawa oleh Sang Kancil lalu berkata “Ceritakan kepada ku apakah yang engkau hendak sampaikan”.
 
Kancil berkata “Aku diperintahkan oleh Raja Sulaiman supaya menghitung jumlah buaya yang terdapat di dalam sungai ini kerana Raja Sulaiman ingin memberi hadiah kepada kamu semua”. Mendengar saja nama Raja Sulaiman sudah menggerunkan semua binatang kerana Nabi Sulaiman telah diberi kebesaran oleh Allah untuk memerintah semua makhluk di muka bumi ini. “Baiklah, kamu tunggu di sini, aku akan turun kedasar sungai untuk memanggil semua kawan aku” kata Sang Buaya. Sementara itu Sang Kancil sudah berangan-angan untuk menikmati buah-buahan. Tidak lama kemudian semua buaya yang berada di dasar sungai berkumpul di tebing sungai. Sang Kancil berkata “Hai buaya sekelian, aku telah diperintahkan oleh Nabi Saulaiman supaya menghitung jumlah kamu semua kerana Nabi Sulaiman akan memberi hadiah yang istimewa pada hari ini”. Kata kancil lagi “Beraturlah kamu merentasi sungai bermula daripada tebing sebelah sini sehingga ke tebing sebelah sana”. 

Oleh kerana perintah tersebut adalah datangnya daripada Nabi Sulaiman semua buaya segera beratur tanpa membantah. Kata Buaya tadi “Sekarang hitunglah, kami sudah bersedia” Sang Kancil mengambil sepotong kayu yang berada di situ lalu melompat ke atas buaya yang pertama di tepi sungai dan ia mula menghitung dengan menyebut “Satu dua tiga lekuk, jantan betina aku ketuk” sambil mengetuk kepala buaya begitulah sehingga kancil berjaya menyeberangi sungai. Apabila sampai ditebing sana kancil terus melompat ke atas tebing sungai sambil bersorak kegembiraan dan berkata” Hai buaya-buaya sekalian, tahukah kamu bahawa aku telah menipu kamu semua dan tidak ada hadiah yang akan diberikan oleh Nabi Sulaiman”. 

Mendengar kata-kata Sang Kancil semua buaya berasa marah dan malu kerana mereka telah di tipu oleh kancil. Mereka bersumpah dan tidak akan melepaskan Sang Kancil apabila bertemu pada masa akan datang. Dendam buaya tersebut terus membara sehingga hari ini. Sementara itu Sang Kancil terus melompat kegembiraan dan terus meniggalkan buaya-buaya tersebut dan terus menghilangkan diri di dalam kebun buah-buahan untuk menikmati buah-buahan yang sedang masak ranum itu.
p/s: cte nie ditujukan pada seorg mamat yg menginginkan aku entry pasal cte dongeng..barang kali sudah lame xkedengaran cerita dongeng kot.. 


3 kedai 1 malam

1st skali g makan satay kajang bersama sebungkus nasi lemak..tapi nasi lemak tu kongsi 2org..makan satay kat kajang and nasi lemak kat kajang..


then lepas tu makan kek kat sunway..umah cousin aku..lepas makan kek..g la restaurant..order ler air dan otak2..abis gak la dalam 4 bakul utk group aku nie...


lepas tu gerak g KFC..giler sejuk KFC die..mmg xbg org dok lame dalam tu gamaknye..makan ayam ler..tapi ms tu aku da xlarat makan da..aku cume makan kulit ayam jer..pecah perot aku..byk kot makan..


maka malam itu penuh dengan aktiviti makan je..dan di hiburkan plak dengan cousin2 aku yg giler..asyik gelak je la kje..

mende nie kami buat utk mengembirakan cousin aku yg dok jauh kat peneng tu..da 4 bln baru jumpe balik..ag sorg yg sambut befday die pada malam tu..dan juga utk mengembirakan diri sendiri..huhuhuhu



Monday, October 25, 2010

TIP MENJADI KURUS

oleh kerana berat badan aku 41 kg..ramai lak yang tanye aku camne aku kurus..tapi aku xpenah lak amalkan diet dan aku seorg yang pemalas nk makan..tapi dengan kesanggupan yg datang dari ati nie..dengan ini aku berkongsi la tips nape aku ley jadi kurus..ini xbermakne aku penah gemok b4 nie..huhuhuhu
  1. bile org beli makanan dan pelawa ko makan sekali..anggap la org tu ajak2 ayam..dan die lapa sgt..jadi jgn terime pelawaan die..
  2. bile kite lak beli makanan..pelawa la org..anggap org yg ko pelawa tu xde duet nk bli makanan..jadi makan la sesame..
  3. bile nk beli sesuatu makanan tu..pikir perlu x? if xdiperlukan..xyah la..
  4. b4 tdo wt bangkit tubi..kuatkan otot perut..
ini la mende yang aku amalkan..tapi xtw la korg ley terime x..aku kongsi mende nie ngan adek aku..tapi die xpenah nk wt...pelik aku..huhuhuhu

SLAMAT MENCUBE~~~



bila kelas nk mule, sakit perut mule terasa

slalunye mende nie berlaku bile klas yang kite xsuke bermule..cam aku kekecik dlu aku paling xsuke kelas bahasa..xkesah la bahasa melayu or english..aku xtw la nape..coz aku nie malas nk buat karangan kot..asal bagi karangan je..abis buku contoh karangan aku belek..nk meniru la katekan..biase la karangan 'aku sebatang pensel' xpon 'aku sepasang kasut'..

 
asal tgk je muke cikgu tu berdiri kat tepi pintu klas je..mule la rase seram sejuk..rase lemah..perut lak wat hal...mmg berbagai2 ragam la..lelagi bile soklan diajukan kat kite..huh..ms tu la kalam kabut..siap ley rase nk tekucil..nk kate muke cikgu2 yang aja aku tu cam muke antoo xlak an..nsem kot..cun kot..tapi keadaan ini sering berlaku..
bile check jadual..ri nie de klas english ngan bm..mule la..rase cam..alamak!!!!!! np la de ari nie...bile cikgu mintak kua an keje skola..hurm..mule la kate..buku tetinggal kat umah la..pe la..byk giler alasan..tapi sebenarnye xsiap kje..t kne la denda..xkne cubit kat sisi perut..kne la pukul ngan pembaris kuning yang panjang..xpon berdiri atas kusi sampai abis klas..

aku igt perangai camni berakhir di skola rendah je..tapi rupanya tidak..semasa aku kat UPM dlu..aku amik klas bahasa arab..adoi..asal ari ahad je mesti da cam lemah..coz ri senin tu klas bahasa arab..terasa la sintom2 ms aku kecik dlu..bile soklan di tanye..hurm..ms tu la..tgk kwn kiri..tgk kwn kanan..ale2 kawan yg bg jawapan..kite tukang sebut je..huhuhu...


yang ag hebat nye..bile tym kuis..mmg geng aku la kua paling lewat..bukan pasal jawab dengan berhati2..tapi xtw nk jawab soklan..bile ms nk collect kertas jawapan tu..cam xsampai ati je nk bg..coz kompem banyak salah nye dari yg betul..sampai da biase da ustaz tu tgk muke kitorg nie yg kua lewat..kua beria lewat..tapi markah xpulak tinggi..huhuhuhu

aku rase aku mmg xley nk amik kelas bahasa..coz bile aku tgk persamaan kat cni..aku takot bile masuk kelas bahasa je..xkesah la..bahasa english, bahasa melayu dan bahasa arab..hahahhahaaha